FORUM ZDROWIA DLA RODZICÓW- RODZICE CZYTAJĄ ETYKIETY

FORUM ZDROWIA DLA RODZICÓW- RODZICE CZYTAJĄ ETYKIETY

 

W ramach projektów  ,, Zdrowo jem, więcej wiem”, ,,Trzymam formę” kilka informacji o etykietach.

Etykiety -spójrz, co kupujesz ”Na pewno nie raz kupiłeś „chleb żytni”, upieczony z mąki pszennej tylko z dodatkiem żytniej, albo „wędlinę drobiową”, której większość masy stanowi mięso wieprzowe? Producenci stosują różne wybiegi, żeby sprzedać swoje produkty – to od Ciebie zależy, co kupujesz, bądź więc świadomym konsumentem. Dowiedzmy się o tym, co producent musi obowiązkowo umieścić na etykiecie i jak bardzo ważne jest ich czytanie.

Etykiety produktów żywnościowych dostarczają istotnych informacji ułatwiających podejmowanie świadomych decyzji. Przed zakupem w szczególności warto zwrócić uwagę m.in. na skład, datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia oraz na zawartość netto produktu.

Co powinna zawierać etykieta produktu? Na etykiecie powinny widnieć dane w języku polskim, umieszczone w sposób czytelny, zrozumiały oraz widoczny i powinny zawierać takie informacje:
1. Nazwę środka spożywczego
2. Dane pozwalające na identyfikację producenta lub importera oraz jego adres;
3. Skład/składniki jakie brały udział w produkcji wyrobu z najważniejszą informacją dotyczącą składników alergizujących (np. soja, gluten, sezam, orzechy, mleko z laktozą, jaja);
4. Datę minimalnej trwałości albo termin przydatności do spożycia;
5. Zawartość netto bądź liczba sztuk – informuje o wadze produktu bez opakowania, zawartość netto podawana jest w jednostkach: masy – jeśli produkt spożywczy jest w stanie stałym, objętości – jeśli jest w stanie płynnej;
6. Partia produkcyjna – ilość środka spożywczego wyprodukowanego, przetworzonego bądź zapakowanego w praktycznie takich samych warunkach. Numer partii produkcyjnej może być poprzedzony literą L;
7. Kod kreskowy;
8. Sposób przygotowania lub stosowania – ma formę opisu lub obrazków dotyczące postępowania z produktem;
9. Warunki przechowywania – definiuje prawidłowe warunki przechowywania żywności, które są gwarancją zachowania smaku, wyglądu, wartości odżywczych i zdrowotnych. Produkt powinien być przechowywany według zaleceń producenta m.in.: „przechowywać w suchym, chłodnym miejscu”, „przechowywać w temperaturze…”, „po otwarciu przechowywać w lodówce…”, „chronić przed wilgocią”;
10. Informacje o wartości odżywczej – wartość energetyczna oraz składniki odżywcze (białko, tłuszcze, węglowodany, błonnik, witaminy i składniki mineralne);
11. Informacja żywieniowa i zdrowotna – np.: „bez zawartości…”, „źródło…”, „wysoka zawartość…”, niska zawartość…”, zabronione są oświadczenia zdrowotne typu: dotyczące zapobiegania chorobom ludzi i leczenia i wyleczenia tych chorób, odwołujące się do szybkości lub wielkości obniżenia masy ciała, powołujące się na konkretnych lekarzy lub na ich aprobatę dla produktu, sugerujące, że niespożycie danego produktu niekorzystnie wpływa na zdrowie. Warto zwrócić uwagę na inne, również obecne informacje, które producent chce nam – konsumentom, przekazać: Termin przydatności do spożycia – poprzedzony ”należy spożyć do: dzień, miesiąc, rok”, termin po którym produkt traci walory smakowe, zapachowe, odżywcze itp.;
12. Data minimalnej trwałości – data, do której prawidłowo przechowywany produkt utrzyma swoje właściwości. Może być poprzedzone określeniami: „najlepiej spożyć przed: dzień, miesiąc, rok” – odnosi się do produktów o trwałości do 3 miesięcy, „najlepiej spożyć przed końcem: rok” – w przypadku produktów o trwałości od 3 do 18 miesięcy, „najlepiej spożyć przed końcem: rok” – produkty o trwałości powyżej 18 miesięcy.
GDA (Wskazane Dzienne Spożycie) – jest to informacja o wartości energetycznej produktu oraz zawartości składników odżywczych dostarczanych przez produkt porównując z całodobowym zapotrzebowaniem. Czytanie etykiet i rozumienie ich, może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Teraz znamy już triki producentów, więc skorzystajmy z tej wiedzy na następnych zakupach, by w końcu zmieniać nasz styl życia na zdrowszy.

http://www.aktywniepozdrowie.pl/etykiety-twarz-produktu/etykieta-wiedzy-rzeka

http://www.aktywniepozdrowie.pl/etykiety-twarz-produktu/etykiety–sztuczki-producentow-cz-1
http://www.aktywniepozdrowie.pl/etykiety-twarz-produktu/etykiety–sztuczki-producentow-cz-2
http://www.aktywniepozdrowie.pl/etykiety-twarz-produktu/etykiety–kompendium
Skip to content